Založ si blog

Železničiarski mantáci II.

Minule ma udivilo, ako železničiari pokazili okolie Bratislavy, ale vlastne nielen to. Stačí sa pozrieť na iný fenomén: spešnina a doprava batožín.Viac-menej všetky vlaky majú priestor na batožinu. Veď na dlhšiu vzdialenosť idem nielen s nákupným košíkom. Napríklad idem s bicyklom. Alebo s veľkou taškou. Alebo chcem tašku len poslať.

Kedysi existovalo niečo ako spešnina. Človek si naložil tašku alebo balík do vlaku (popritom zaplatil cestovné) a na konečnej stanici si túto zásielku vyzdvihol niekto iný. Výhodné to bolo najmä pri preprave väčších vecí, rýchlejšie ako pošta, častokrát lacnejšie a možno aj spoľahlivejšie (stačilo si počkať na správny vlak). Iba to nejakým spôsobom zmizlo z ponuky železníc. Teraz musím ukecávať autobusárov, ktorí sú ale ústretovejší.

Prečo zrušili spešninu?

Lebo majú veľa roboty? (Viete, koľko ľudí je v jednom vlaku? Toľko pozícií ani nedokážete vymenovať.)

Lebo to nikto nevyužíval? (Ja hej a ja som ten najdôležitejší.)

Lebo treba vypisovať papiere?

Alebo len tak, z mantáctva… (a to nielen v SR)

 

Podľa oficálnych správ zrušili spešniny dňa 13. júna 2004, z dôvodov „stratovosti“ (ktoré prekvapivo nastalo päť rokov po období ziskovosti a 100 tisíc balíkov mesačne). Stratovosť spešnín bola že vraj 10 mil. Sk mesačne, pričom na nich robilo 236 zamestnancov. Teda za predpokladu nulových tržieb zo spešnín (a nulových iných nákladoch) boli priemerné mzdové náklady 42 373 Sk mesačne (na danú dobu dosť veľa, vlastne aj na dnešnú). Dosť vtipná konštatácia, keďže priama konkurencia železníc v tejto oblasti úspešne aj ziskovo funguje.

 

PS: Začal jazdiť aj iný prevádzkovateľ, možno to našich železničiarskych bosov zobudí zo sna Šípkovej Ruženky do reality dneška …

Piatková cyklojazda

28.07.2015

Ako každý mesiac, aj tento posledný piatok v mesiaci sa koná cyklojazda criticalmass. V piatok od 18h na pár km kľudným tempom po Bratislave. Zoberte aj deti aj rodičov…

Podporte bezpečnejšiu dopravu

10.07.2015

Ministerstvo vnútra pripravovalo novelizáciu zákona o cestnej premávke. Mala postihovať cestných pirátov a zlepšiť bezpečnosť, ale neurobila to. Aby sme napravili neaktivitu z dielne Ministerstva vnútra predkladáme vlastné pripomienky. Aj keď čas na ich zbieranie je iba cez letné prázdniny. Zamieravajú sa na:

Najväčší smoliari volieb

17.11.2014

Skončili sa komunálne voľby, kto bol najväčší smoliar? Emília Marčoková v Prahe prehrala o 5 hlasov!

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

michal

Som človek, čo žije v Bratislave a je cyklista. Áno, aj takí existujú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 79
Celková čítanosť: 311551x
Priemerná čítanosť článkov: 3944x

Autor blogu