Založ si blog

Posledná šanca nepodávať daňové z nehnuteľností

Dnes máte poslednú šancu podpísať hromadnú pripomienku, aby ste nemuseli podávať daňové priznanie z nehnuteľností.

Hromadná pripomienka k návrhu zákona o geodézii a kartografii, k návrhu zákona o katastri nehnuteľností a za otvorenie prístupu k priestorovým údajom má niekoľko cieľov, ktoré naprávajú nekvalitný návrh z dieľne ÚGKK.

Popri popisovanom nezmyselnom duplicitnom posielaní terabajtov dát do archívov, je to najmä otvorenie údajov ako otvorené dáta, v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám, zrušenie daňového priznania z nehnuteľností (verejný sektor už všetky dáta má), a veľa ďalšieho:

Medzi najzávažnejšie dotknuté oblasti patria:

  • Neúmerná centralizácia a monopolizácia procesu výkonu geodetických a kartografických činností, vrátane tvorby údajov a mapových diel.
  • Bezdôvodné obmedzenie uplatnenia zákona o slobodnom prístupe k informáciám.
  • Zásah do kompetencií jednotlivých orgánov štátnej správy a rozpory s existujúcimi právnymi predpismi v predmetnej oblasti s rizikom tvorby výraznej finančnej záťaže na štátny rozpočet.
  • Absencia konzistencie oboch návrhov právnych predpisov v oblasti prepojenia katastrálnych údajov a mechanizmov na ich využívanie s informačným systémom geodézie a kartografie.
  • Obmedzená reálna podpora princípov reformy ESO (Efektívna, Spoľahlivá a Otvorená verejná správa) predovšetkým v oblasti eliminácie neopodstatneného vykazovania (napríklad daň z nehnuteľností) a sprístupnenia strojovo spracovateľných údajov (open data) pre tvorbu nových služieb a aplikácií s pridanou hodnotou.
  • Neodôvodnené obmedzenie prístupu a možnosti opätovného využívania údajov a služieb priestorových údajov z informačného systému geodézie a kartografie.
  • Zrušenie vnášania zákresov vecných bremien do katastrálnej mapy. Bez zákresov vecných bremien do katastrálnej mapy nie je možná ochrana práv z nich vyplývajúcich.
  • Aktualizácia právnych predpisov by nemala odzrkadľovať výsledky implementácie OPIS projektov, ale naopak, úpravy právnych predpisov by mali usmerňovať spôsoby implementácie a výstupy OPIS projektov.
  •     Ukladanie pokút právnickým osobám katastrálnou inšpekciou a okresným úradom bez upozornenia. Považujeme to za bezdôvodné sprísnenie s negatívnym dopadom na právnické osoby, a tým aj na zamestnanosť.
  • V rámci mapovania znemožnenie obnovy parcely registra „E“, ktorých lomové body hraníc sú v teréne trvalo stabilizované.
  • Vypustenie nutnosti uznávania priebehu vlastníckej hranice vlastníkmi a zánik definície spornej hranice.
  • Absencia uloženia povinnosti občanovi zúčastňovať sa katastrálneho konania a  nejednoznačnosť definície, kto je účastníkom katastrálneho konania.

Prosím, podpíšte hromadnú pripomienku.

Piatková cyklojazda

28.07.2015

Ako každý mesiac, aj tento posledný piatok v mesiaci sa koná cyklojazda criticalmass. V piatok od 18h na pár km kľudným tempom po Bratislave. Zoberte aj deti aj rodičov…

Podporte bezpečnejšiu dopravu

10.07.2015

Ministerstvo vnútra pripravovalo novelizáciu zákona o cestnej premávke. Mala postihovať cestných pirátov a zlepšiť bezpečnosť, ale neurobila to. Aby sme napravili neaktivitu z dielne Ministerstva vnútra predkladáme vlastné pripomienky. Aj keď čas na ich zbieranie je iba cez letné prázdniny. Zamieravajú sa na:

Najväčší smoliari volieb

17.11.2014

Skončili sa komunálne voľby, kto bol najväčší smoliar? Emília Marčoková v Prahe prehrala o 5 hlasov!

Kami Rita šerpa

Nepálsky šerpa Kami Rita pokoril vlastný rekord, na Mount Evereste stál už 29-krát

12.05.2024 22:49

Známy horolezec Kami Rita má na svojom konte aj niekoľko ďalších osemtisícoviek.

voľby, katalánsko

Voľby v Katalánsku vyhrali socialisti, vládu však sami nezostavia

12.05.2024 22:25, aktualizované: 22:38

V Katalánsku sú už viac než desať rokov pri moci politické strany, ktoré podporujú nezávislosť tohto španielskeho regiónu.

šojgu, putin

Putin odvolal Šojgua z postu ministra obrany

12.05.2024 21:36, aktualizované: 22:01

Za nového ministra obrany Putin navrhol vymenovať doterajšieho vicepremiéra Andreja Belousova.

izrael, gaza, tanky

Izrael otvoril nový hraničný priechod do Pásma Gazy

12.05.2024 20:40

Má byť určený pre prísun humanitárnej pomoci.

michal

Som človek, čo žije v Bratislave a je cyklista. Áno, aj takí existujú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 79
Celková čítanosť: 312043x
Priemerná čítanosť článkov: 3950x

Autor blogu