vodu káže, víno pije

16. októbra 2012, michal, Bratislava MHD

Mesto Bratislava má plné reči o zvýhodňovaní bicyklov, MHD a pešej dopravy v Bratislave. A popri tom robí niečo úplne iné a klame verejnosť. Najnovšie Kollárovo námestie.

Ubehol týždeň mobility, plno krásnych slov o preferovaní MHD a odstránení áut z centra. Ale čo sa skutočne udialo? BUS pruh zmizol, len tak z ničoho nič. Proste niekto si povedal že nie je najlepší. Autoslava zase zvíťazila. Cyklochodníky v meste nepribudli, skôr ubudli (o tom nabudúce).

A lákanie ďalších aút do centra. Tentokrát vystavaním nového parkoviska v centre, a zlikvidovaním pár stromov. Ale k samotnej prezentáci. Po úvodných rečiach, zopár desivých fotiek z okolia Kollárovho námestia. Pekne naaranžovaní bezdomovci, autá na trávniku a chodníkoch, neodpratané smeti. Ale ľudia nebojte, výstavbou podzemnej garáže sa to hneď vyrieši. Zmiznú bezdomovci, mesto začne upratovať, policajti pokutovať parkujúcich arogantov. A nezabúdajte, ze prithanutím ďalších aút sa zároveň zlepšia ekologické ukazovatele, znížia hluk, prach… Na ekológiu a mikroklímu bude mať dobrý vplyv aj vyrúbanie stromov a ich nahradenie trvánikom a nejakými stromo sadenicami. Investor uvádza garáž ako riešenie na špinu, asociálov, lacné pohostinstvá a prevádzky, dopravné zápchy, rozbité chodníky, devastáciu, nízke trhové ceny – to všetko to garáž Kollárovom námestí vyrieši.

Potom prišla pani Ing. arch. Jela Plencnerová (zodpovedná za územné plánovanie na magistrate) a povedala, že Mesto Bratislava ma deficit 20 000 parkovacích miest. Ešte že z mojich daní platím takto uvedomelú pani, ktorá nepovedala že 20 000 ľudí si kúpilo auto aj keď ho nemá kde parkovať, ale povedala pravdu že majitelia aút majú ustavné právo parkovať kdekoľvek. Naozaj ma teší že takýto poctiví úradníci existujú.

Trošku im to potom pokazila istá pani, ktorá mala papier, že si prešla všetky garáže v okolí a parking miesta a zistila, že všade je voľno, kapacita dostačujúca, ale že ľudia nechcú parkovať  za 2.50€ na hodinu. Ale veď majitelia aút minuli posledné peniaze na kúpu svojho člena rodiny a preto im v dnešnej krízovej dobe neostalo na parkovanie (a ani štátna šrotovná dotácia im v tom nepomohla).

 

Inak bezdomovci a špina je každý deň aj na nábreží aj na Rybnom aj na Hviezdoslavovom a kdekoľvek inde. Aj tam by sa zišla asi nejaká nová garáž, ktorá by to vyriešila… Takže hurá do stavby ďalších garáží.

 

a vybrali