Založ si blog

ETM diskusia o alternatívnej doprave, deň tretí

Tak tretia diskusia Európskeho týždňa mobility za nami. Bola v stredu od 18:00 na námestí SNP. Dnes od 18h bude diskusia ohľadom peších a pešej dopravy. Príďte a pýtajte sa. A čo sme sa o alternatívnej doprave dozvedeli včera?

Oproti plánu sa mierne zmenilo obsadenie. Zúčastnili sa Peter Klučka z Ministerstva dopravy, Karol Kajdi z dopravného podniku Bratislavy, Peter Bánovec z magistrátu. Moderátormi boli Tomáš a Michal z Cyklokoalície. Napriek mrazivému počasiu sa diskusia niesla v príjemnom duchu. Možno vďaka tomu, že sme boli pod strechou a nepršalo na nás. Pôvodnou témou boli slovné spojenia typu bajkséring, carpooling, carsharing, elektromobily, elektrobicykle, atď. Ale vzhľadom na obsadenie sa diskusia viedla okolo cyklodopravy a MHD.

Vleklé témy boli buspruhy a časovanie semaforov. Všetci zúčastnení nadávali na parkujúce autá v BUS pruhoch (však iba na chvílu vyskočím). Otázka objektívnej zodpovenosti vodiča a možnosti montovať fotoaparáty do autuobusov zostali bez odozvy (stačilo by ak by ktorýkoľvek vodič mohol odfotiť auto v bus pruhu, a vodičovi by prišla iba pokuta. po chvíli by si zvykli). Druhou témou boli samozrejme absentujúce buspruhy všeobecne.

Časovanie semaforov je momentálne robené na plynulý prejazd aút a nie autobusov. Toto spôsobuje zbytočné zdržania BUSov (po odídení zo zástavky hneď stojí na červenú). Odbor dopravného plánovania nebol, aby obhajoval prečo je to tak. Ako zvyčajne. Policajti z KDI detto. Divoká diskusia sa zvrtla okolo cyklistov v buspruhoch. Argumetny boli za aj proti. Len škoda že túto diskusiu vôbec máme, pri dostatku cykloinfraštruktúry by vôbec nevznikla.

Samostatnou témou boli vodiči a revízori a ich vrúcnosť. A zatváranie dverí pred nosom. Pri tomto boli všetci pozvaní na deň otvorených dverí v sobotu do vozovne jurajov dvor. Aby si pozreli z mieta vodiča, čo vlastne vodič vidí v spätmo zrkadielku. Že to je iba meter od vozidla a v noci ešte menej.

Zaujímavá ale krátka bola diskusia ohľadom taxikárov a ich súžitia s MHD. Evidentne zbytočná snaha moderátora sa vyhla účinku. Takisto ako scestná otázka, či môžu poutívať telework v práci.

 

Pozitívom je, že už tretí deň neprišiel nikto z diskutujúcich autom (kvázinegatívom že dvaja z nich namajú bicykel).

Zopár pikošiek

V bratislavskej MHD premáva okolo 8.5 kilometra vozidiel (čo je od jednoliaty rad vozidiel od Dolných Honov pod nový most SNP), máme tu cca 27 taxi spoločností s 5000 taxikármi. A 5 až 8 elektromobilov. Viac je elektrobicyklov.

Možno sa dočkáme lodného spojenia Devína s mestom a Hamuliakovom. Cykloeskalátor na hrad (aby mohli chodiť poslanci pohodlne bicyklom) sa neplánuje.

Dnes

Dnes od 18h bude diskusné fórum na tému verejné priestory a zeleň v meste. A otázka je: prečo obidve postupne miznú. Pýtajte sa. Hostia: Ingrid Konrad (hlavná architektka Bratislavy), Katarína Šimončičová (strombudsmanka, BAO), Mikuláš Huba (predseda parlamentného výboru pre ŽP), Matúš Čupka (aktivista, Zelená hliadka)

Piatková cyklojazda

28.07.2015

Ako každý mesiac, aj tento posledný piatok v mesiaci sa koná cyklojazda criticalmass. V piatok od 18h na pár km kľudným tempom po Bratislave. Zoberte aj deti aj rodičov…

Podporte bezpečnejšiu dopravu

10.07.2015

Ministerstvo vnútra pripravovalo novelizáciu zákona o cestnej premávke. Mala postihovať cestných pirátov a zlepšiť bezpečnosť, ale neurobila to. Aby sme napravili neaktivitu z dielne Ministerstva vnútra predkladáme vlastné pripomienky. Aj keď čas na ich zbieranie je iba cez letné prázdniny. Zamieravajú sa na:

Najväčší smoliari volieb

17.11.2014

Skončili sa komunálne voľby, kto bol najväčší smoliar? Emília Marčoková v Prahe prehrala o 5 hlasov!

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

michal

Som človek, čo žije v Bratislave a je cyklista. Áno, aj takí existujú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 79
Celková čítanosť: 311603x
Priemerná čítanosť článkov: 3944x

Autor blogu