Najväčší smoliari volieb

11. marca 2012, michal, Nezaradené

Kto bol najväčší smoliar volieb? A ukážeme si rebríček. Na piatom mieste je:

Piate miesto

Kto čakal najväčší preferenčný boj medzi Obyčajnými ľuďmi a nezávislými osobnosťami, musel byť sklamaný. Najtesnejšie neprešiel Ján Košturiak, ktorému ale chýbalo až 1 731 hlasov (mal 2,4% hlasov). Fiaskom bol z tohto pohľadu SMER-SD, najviac preferenčných hlasov medzi neposlancami mal Štefan Hreha, iba 0,49% (z potrebných troch percent, v absolútnych číslach 5 523 krúžkov; k parlamentnej istote mu chýbalo 28 506 krúžkov).

Štvrté miesto

V KDH nebol boj preferenčných hlasov výrazný. Smoliarom bol Peter Bobula, ktorému chýbalo 581 hlasov. Vďaka nim prešiel Marián Kvasnička.

Tretie miesto

Eugen Jurzyca neprešiel o 460 hlasov. O toľko viac preferenčných hlasov mal Jozef Mikuš, ktorý sa tak dostal do NRSR. V poradí SDKÚ-DS klesol zo štvrtého na jedenáste miesto.

Druhé miesto

345 krúžkov rozhodlo o osude Edity Pfundtner, predbehol ju Gabriel Csicsai. Toto bol v strane Most-Híd.

A prvé miesto

Kvôli 24,02 krúžkom (asi 25 po zaokrúhlení) sa do parlamentu nedostala Jana Kiššová zo SaS. Miesto jej vyfúkol Juraj Droba.

 

PS: Ešte k vysvetleniu preferenčných hlasov. Hlasujúci má maximálne 4 krúžky, ktoré môže dať kandidátom svojej strany. Strana podľa počtu hlasov získa počet mandátov. Kandidáti majú svoje poradie z hlasovacieho lístka. Na začiatok tohto poradia sa zaradia tí, ktorí získali viac ako 3% preferenčných hlasov (v poradí ich množstva).