Založ si blog

eTM o zeleni v meste

Včera v rámci ETM bolo o zeleni v meste, a hlavne prečo chýba a ako nenápadne mizne. Dnes parking day a diskusia o parkovacej politike. Parking day celý deň, diskusia od 18h na nám SNP. Čo sme sa dozvedeli včera.

Téma bola Verejné priestory a zeleň. Zúčastnili sa Ingrid Konrad (hlavná architektka Bratislavy), Katarína Šimončičová (strombudsmanka, BAO), Mikuláš Huba (predseda parlamentného výboru pre ŽP), Matúš Čupka (aktivista, Zelená hliadka). Moderovala Kalka z Cyklokoalície.

Zo začiatku bola dosť odborná diskusia o ekologickej potrebnosti zelene v meste. Zeleň tvorí kyslík (ktorý dýchame) ale aj v lete ochladzuje mesto, tvorí lepšie vodné hospodárstvo a odbremeňuje čističky odpadových vôd. Nasledovala polemika o výklade územného plánu, kde časť developerov a magistrát tvrdí že v parkoch sa môže stavať a odborníci že sa nemôže. Fakt mi je záhada ako takýto územný plán môže fungovať. Hlavná architekta si posťažovala na chabé zázemie a pravomoci svojho úradu, kde na magistráte stále tvoria priestor dopravní inžinieri a nie architekti a urbanisti. Príkladom bol neďaleký reklamný stĺp, ktorý bol posudzovaný 10 mesiacov a v tomto čase sa nikdy nedostal hlavnej architetkte.

V meste je neznáme množstvo zelene (nikto nevie koľko je v BA stromov) ktoré asi spravuje asi 27 mestských a miestnych organizácií. Napríklad stromy popri uliciach sú chápané ako časť dopravy a musia tejto ustúpiť. Celkovo je zeleň chápaná zodpovednymi ako príťaž. Ideálne nechať park schátrať a potom ako zlý predať alebo draho zrekonštruovať (Ďurkovský neprišiel). Ironicky počas väčšej časti diskusie bola priľahlá trávnatá plocha hlučne čistená od odpadkov.

Samostatnou kapitolou sú parkovacie domy pod parkami. Bolo vymenovaných spústa príkladov kde to v BA dopadlo veľmi zle (Uršulínska kde nemá ako odtekať voda, Benkovo nám, kde nič nerastie, Hviezdoslavove kde park vlastne nie je, Digital park kde ledva živorí trávnik). Vlastne nenašli príklad jediného miesta kde by park nad parkoviskom fungoval. A nápad Kollárka by zlikvidoval ďalší park v meste.

K slovu sa lentaktak dostal Matúš Čupka, ktorý prezentoval Zelenú hliadku nie ako upratovanie priestorov ale ako formu občianskeho protestu proti absencii postupov magistrátu a mestských častí. V sobotu idú robiť park v Petržalke. Čo je v podobnom čase ako deň bez aút, s hlavným programom na Kamennom nám.

 

Návrhy na zlepšenie boli najmä starať sa o zeleň, a aby sa o ňu starali odborníci. A aby človek vedel zistiť kto sa o konkrétnu zeleň má starať (a teda komu má volať). A ideálne aby v každom parku bol stále jeden človek, ktorý sa o park bude priebežne starať, upratovať, a karhať neporiadnych. A hlavne dať lavičky do parkov aby ľudia v parkoch radi trávili čas a bojovali proti likvidácii „ich“ parku. O poslušnosti psíčkarov nikto nehovoril.

 

 

Už štvrtý deň nikto z diskutérov neprišiel autom.

 

Dnes je celý deň parking day. Choďte obsadiť nejaké parkovacie miesta. Napr pred Fakultov architektúry, nám SNP alebo Floriánske nám. Večer od 18h diskusia o parkovacej politike, tradične nám SNP. V sobotu deň bez aút a večer cyklojazda (tradičný čas, tradičné miesto).

Piatková cyklojazda

28.07.2015

Ako každý mesiac, aj tento posledný piatok v mesiaci sa koná cyklojazda criticalmass. V piatok od 18h na pár km kľudným tempom po Bratislave. Zoberte aj deti aj rodičov…

Podporte bezpečnejšiu dopravu

10.07.2015

Ministerstvo vnútra pripravovalo novelizáciu zákona o cestnej premávke. Mala postihovať cestných pirátov a zlepšiť bezpečnosť, ale neurobila to. Aby sme napravili neaktivitu z dielne Ministerstva vnútra predkladáme vlastné pripomienky. Aj keď čas na ich zbieranie je iba cez letné prázdniny. Zamieravajú sa na:

Najväčší smoliari volieb

17.11.2014

Skončili sa komunálne voľby, kto bol najväčší smoliar? Emília Marčoková v Prahe prehrala o 5 hlasov!

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

michal

Som človek, čo žije v Bratislave a je cyklista. Áno, aj takí existujú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 79
Celková čítanosť: 311118x
Priemerná čítanosť článkov: 3938x

Autor blogu