Založ si blog

Zase parkovacia politika a kopa zavádzajúcich informácií

Opäť sa rozbieha téma parkovacej politiky, a opäť zmätočné až klamlivé informácie. Tentokrát z rúk agentúry MVK.

Robili prazvláštny prieskum o tom koľko je aút v domácnostiach, a pýtali sa iba tých čo auto majú. A prekvapivo vyšlo že všetci chcú parkovať zadarmo a všade. ftipné.

Zlý prieskum

Prieskum bol na vzorke „trvalo bývajúcich dospelých Bratislavčanov, ktorí majú vodičské oprávnenie a aspoň občas šoférujú“. MVK krásne odignorovalo všetkých cépečkárov, tým pádom je výsledok že „81 % z nich si myslí, že Bratislavčania majú byť pri parkovaní zvýhodnení“ je dosť klamlivý. Zvýhodnenie domácich má zmysel iba na vyrovnanie externality, že cépečkári platia dane v inom meste ako reálne bývajú (daň z príjmu). Určite však nesúhlasím s tým, aby „domáci“ to mali zadarmo a „cudzí“ nemohli zaparkovať. Platiť majú všetci a stále (niektorí niekedy trošku menej, ale určite nie nulu).

Druhú hrúbku urobilo MVK pri výbere iba tých čo „aspoň občas šoférujú“. De facto sa pýtali tých čo majú auto: koľko aút máte. Výsledok je až smiešny: 4% domácností nemajú auto. Prekvapivo. Dokonca si Pavel Haulík z MVK dovolí vetu „Na jednu domácnosť teda pripadá asi 1,3 auta“. A redaktorka Lucia Tkáčiková si nedovolí ani jednu kritickú poznámku. Ani náznak zistenia u policajtov o počte registrovaných aút v BA. Žiadny rozdiel medzi súkromnými autami a služobnými autami zneužívanými na súkromné účely (a neplatenia daní z nich).

Ešte horší prieskum

V prieskume sa vôbec nepýtali tých, čo musia tie parkujúce opachy obchádzať. Nepýtali sa napr Starého Mesta, či zisky z parkovania boli vyššie ako náklady (pochybujem). Nepýtali sa ľudí, čo auto nemajú a nechcú, a jazdia všade taxíkom, MHD alebo bicyklom. Nepýtali sa taxikárov na možnosť rastu tržieb. Ani náznak o carsharingu…. A hlavne žiaden náznak kritiky neutešeného stavu privatizácie verejného priestranstva, keď za meter štvorcový zelene si mestská časť účtuje viac ako za meter štvorcový parkoviska.

Zase ďalšie účelové klamstvá a zavádzanie. Akurát ten verejnoprospešný cieľ mi uniká.

 

Verená výzva:

redakcia SME a TASR : opravte článok, doplňte objektívne informácie ako Vám to novinárska česť káže.

Pavel Haulík a MVK: urobte rozumnú vzorku respondentov a rozumnú skladbu otázok, tak ako Vám to česť štatistika káže.

Piatková cyklojazda

28.07.2015

Ako každý mesiac, aj tento posledný piatok v mesiaci sa koná cyklojazda criticalmass. V piatok od 18h na pár km kľudným tempom po Bratislave. Zoberte aj deti aj rodičov…

Podporte bezpečnejšiu dopravu

10.07.2015

Ministerstvo vnútra pripravovalo novelizáciu zákona o cestnej premávke. Mala postihovať cestných pirátov a zlepšiť bezpečnosť, ale neurobila to. Aby sme napravili neaktivitu z dielne Ministerstva vnútra predkladáme vlastné pripomienky. Aj keď čas na ich zbieranie je iba cez letné prázdniny. Zamieravajú sa na:

Najväčší smoliari volieb

17.11.2014

Skončili sa komunálne voľby, kto bol najväčší smoliar? Emília Marčoková v Prahe prehrala o 5 hlasov!

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

michal

Som človek, čo žije v Bratislave a je cyklista. Áno, aj takí existujú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 79
Celková čítanosť: 311505x
Priemerná čítanosť článkov: 3943x

Autor blogu