Založ si blog

frustrácia z nerozvoja cyklodopravy

Ak sa pozrieme na Bratislavu, mala by mať všetky podmienky na rozvoj cyklodopravy: je vcelku rovinatá, má široké socialistické chodníky a cesty, primátor je cyklodoprave naklonený, župan tiež. Ale skutek utek.

Staré veci sa nepodarilo opraviť: Maťaščíkov most Apollo a jeho okolie je stále cyklozverstvo, Eurovea stále nedala do súladu svoju stavbu s územným plánom, priechody pre chodcov v centre mesta stále preferujú autá, bajkšéring sa vzhľadom na chabé zadanie nezadaril, nový Starý most je stále cyklokatastrofa (opäť ten Maťaščík), trnavské mýto a centrál stále nedoplnili akúkoľvek cyklodopravu, Riverpark začal nasadzovať cykloretardér namiesto toho aby priznal obchádzanie územného plánu, útok Penty vo forme Pribinovej opätovne s cieľom vytlačiť cyklo a pešiu dopravu z centra, …

 

Staré Mesto s Rosovou neurobilo pre cyklodopravu absolútne vôbec nič (teda nič pozitívne, tých negatív by bolo…), Ružinov a Nové Mesto sa pomaličky snažia, Petržalka veľmi sporadicky (aj keď je úplne rovinatá a teda skoro dokonalá). Starz so Szaboovou, no čosi robia ale výsledky sú často smiešne. Ako keby ich robil človek čo nechodí bajkom po meste.

 

Pripravované veci sú tiež zlé: Národný futbalový štadión chce odpíliť cyklotrasu na Kalinčiakovej, rozširovanie Jarošovej na úkor možného cyklochodníka (ako to že tam ešte nie je???), rozširovanie Tomášikovej bez akejkoľvek cykloštruktúry, Židovská a podhradie zase bez bicyklov, opätovné nezmyselné pokusy o rozšírenie nábrežia o ďalší pruh (v úplnom centre mesta!!!), ďalšie a ďalšie reklamné pútače a značky uprostred chodníkov, ďalšie a ďalšie parkovanie na chodníkoch, pokusy vlákať ďalšie autá do centra (pokusy o parkoviská na Kamennom námestí a námestí Slobody), Šafárikovo námestie bez prechodov pre chodcov a cyklistov (lebo „Priame prepojenie teda nie je možné“), železničiarsky mantáci pokúšajúci sa pokaziť čo dobré zostalo (hlavná stanica a trnavské mýto), ďalšie motivovania vodičov aby čo najrýchlejšie vpálili do zákruty a križovatky (čo na tom že tam môže byť chodec alebo cyklista), odialovanie zástavok MHD čo najďalej od seba (aby sa pri prestupe nachodili ľudia čím viac), v územných plánoch sa pešia a cyklodoprava nespomína (česť tým dvom výnimkám), cyklostojany v rámci škôl a verejných budov sú skôr výnimka, …

 

celkovo sa v politike mesta za rok nič nezmenilo: magistrát stále chce čím viac aút v meste.

 

Dokedy to budeme tolerovať?

 

Napriek tomu že sa tvári, že to nie je pravda, stále preferuje výhradne IAD. Akákoľvek iné formy prepravy je v Bratislava zakázaná (o chvíľu). Takže jazdite na bicykli, kým je to ešte legálne.

 

 

 

PS: jediné pozitívne čo som našiel je legalizácia jazdy bicyklom cez Novomestské podhorie, možnosť používať MHD na prepravu bicyklov, legalizácia vjazdu bicyklom na medzinárodnú cyklotrasu, vypli sa semafory na Kamennom, a to je asi všetko (možno ešte zopár osadených cyklostojanom a veľmi teoreticky to nevydarené zverstvo na košickej). Budem rád ak doplníte niečo čo som nenašiel…

Piatková cyklojazda

28.07.2015

Ako každý mesiac, aj tento posledný piatok v mesiaci sa koná cyklojazda criticalmass. V piatok od 18h na pár km kľudným tempom po Bratislave. Zoberte aj deti aj rodičov…

Podporte bezpečnejšiu dopravu

10.07.2015

Ministerstvo vnútra pripravovalo novelizáciu zákona o cestnej premávke. Mala postihovať cestných pirátov a zlepšiť bezpečnosť, ale neurobila to. Aby sme napravili neaktivitu z dielne Ministerstva vnútra predkladáme vlastné pripomienky. Aj keď čas na ich zbieranie je iba cez letné prázdniny. Zamieravajú sa na:

Najväčší smoliari volieb

17.11.2014

Skončili sa komunálne voľby, kto bol najväčší smoliar? Emília Marčoková v Prahe prehrala o 5 hlasov!

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

michal

Som človek, čo žije v Bratislave a je cyklista. Áno, aj takí existujú...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 79
Celková čítanosť: 310691x
Priemerná čítanosť článkov: 3933x

Autor blogu